Koncert učiteljev ter Glasbena šola v vrtcu Velike Lašče

Praznični december in nov izgled pritličja Glasbene šole Ribnica
7. 2. 2020
Polno dogajanje v Glasbeni šoli Ribnica
5. 2. 2020
 
 
Decembra so nam učitelji Glasbene šole Ribnica pripravili že tradicionalni koncert učiteljev. Učitelji na Glasbeni šoli Ribnica niso samo pedagoški delavci, ki zelo veliko vlagajo v svoje delo in učence, učitelji so vsi tudi prvovrstni glasbeniki. Zato so nastopi učiteljev posebna priložnost, da jih lahko spoznamo drugi luči. Na teh nastopih nam lahko pokažejo, da znajo več kot samo tistih nekaj etud, skladbic ali v učnih načrtnih začrtanih ciljev. Predvsem pa nam pokažejo, da se znajo ob skupnem igranju zelo prijetno zabavati. Na sporedu je bilo 6 točk, vse po vrsti poslušalcem znane melodije, kot na primer »Over the rainbow«, »Besa me mucho«, »Dont know why« znane Noreh Jones. Slišali smo vse, od solo kitare do kvarteta in lahko rečemo, da smo bili deležni pravega glasbenega večera! Hvala vsem nastopajočim.
 
Decembra smo za najmlajše prebivalce občine Velike Lašče pripravili nastopa v vrtcih. S tem se trudimo ne samo razveseliti in polepšati dan malčkom in učencem, temveč tudi izobraževati in pokazati na možnost vpisa v Glasbeno šolo. Na sporedu je bilo 17 točk, prilagojenih najmlajšim poslušalcem. Slišali so lahko violino, klavir, rog, tamburico, saksofon, klarinet, harmoniko, trobento, kitaro, flavto in kljunasto flavto, za njih pa so nastopali učenci od 1. do 6. razreda.
Božično-novoletni koncert učencev Glasbene šole Ribnica se je v Velikih Laščah zgodil 16.12. V času, ko smo že brskali za babičinimi recepti za potico in pogledovali v nebo, ali bomo tokrat vendarle imeli beli Božič, so nam učenci in njihovi učitelji pripravili sladico bolj duhovne sorte. In poslušalcem gotovo ni bilo žal, da so se udeležili koncerta. Na programu je bilo 24 točk, ki so jih učenci odigrali solo, v duetih ali komornih sestavih. Kot se spodobi smo začeli z Gruberjevo Sveto nočjo. Skladba, ki jo je 1816 napisal Joseph Mohr, in jo na ledeni in zasneženi božični večer 1818 prinesel prijatelju Franzu Xaverju Gruberju z željo, da jo uglasbi, kar je slednji tudi naredil, in sicer za kitaro, ker so v Mohrovi ubožni cerkvi miši ali poplava uničile orgle, je postala, tako zaradi preproste in izjemno lepe melodije, kot tudi zaradi zgodbe in simbolike okoli nje, božični simbol in ena najbolj izvajanih skladb na svetu. Sveta noč je pri mnogih narodih tudi pri nas, praktično ponarodela. Sledila je Jingle bells, ki se prav tako dobro znajde v globalni vasi, ki se ji reče svet. Sledila so narodne, pop in umetne skladbe, ki so si sledile v zanimivem ritmu, ki poslušalcev ni pustil ravnodušnih. Slišali smo lahko med drugim zimzeleno Bitenčevo Sivo Kučmo, Mozartovo Ave Mario, Yesterday P. McCartneya in J. Lennona in druge. Dobro so bila zastopana pihala in trobila, manjkalo pa ni niti ostalih inštrumentov, med drugim smo slišali tudi tamburico in seveda petje. Korepetirala sta Aleksander Oražem in Kristina Jeke. Koncert sta ob sodelovanju praktično vseh zaposlenih pripravila Tjaša Perigoj in Franc Malavašič.