Praznični december in nov izgled pritličja Glasbene šole Ribnica

Slavnostna akademija Občine Velike Lašče
8. 6. 2020
Koncert učiteljev ter Glasbena šola v vrtcu Velike Lašče
6. 2. 2020
 
Božično-novoletni koncert učencev Glasbene šole Ribnica je v Ribnici zvenel 19.12. V času, ko smo že brskali za babičinimi recepti za potico in pogledovali v nebo, ali bomo tokrat vendarle imeli beli Božič, so nam učenci in njihovi učitelji pripravili sladico bolj duhovne sorte. In poslušalcem gotovo ni bilo žal, da so se udeležili koncerta. Na programu je bilo 18 točk, ki so jih učenci odigrali solo, v duetih, triih, ali komornih sestavih. Za začetek smo slišali solo nastope, ki so jih otvorili najmlajši učenci. Proti koncu smo slišali Gruberjevo Sveto noč. Skladba, ki jo je 1816 napisal Joseph Mohr, in jo na ledeni in zasneženi božični večer 1818 prinesel prijatelju Franzu Xaverju Gruberju z željo, da jo uglasbi, kar je slednji tudi naredil, in sicer za kitaro, ker so v Mohrovi ubožni cerkvi miši ali poplava uničile orgle, je postala, tako zaradi preproste in izjemno lepe melodije, kot tudi zaradi zgodbe in simbolike okoli nje, božični simbol in ena najbolj izvajanih skladb na svetu. Sveta noč je pri mnogih narodih tudi pri nas, praktično ponarodela. Sledila je Jingle bells, ki se prav tako dobro znajde v globalni vasi, ki se ji reče svet.
Sledil je zelo zanimiv pevski venček in sicer sta nam pevca zelo lepo zapela šest koroških ljudskih božičnih pesmi Sama Vremšaka. Posebej smo bili veseli slovenskih božičnih pesmi, ki so jih sicer sodobna ameriške jazz variante že skoraj izrinile iz zavedanja. Na koncu sta se predstavila komorna sestava s tradicionalna angleško božično skladbo in jezzovskim Jingle Bells boogijem Korepetirala sta Aleksander Oražem in Kristina Jeke. Koncert sta ob sodelovanju praktično vseh zaposlenih pripravila Janja Turk in Andrej Kastrevc.
 
 
Na koncu naj samo še omenimo, da smo v Glasbeni šoli v Ribnici prenovili pritličje. Da ne bi tvegali obiska Muce Copatarice, ker so čevlji, copati, oblačila in torbe ležale po hodniku, smo le tega najprej prebarvali, poslikali, opremili z omaro in lično izdelanimi kljukicami za oblačila, ki jih simbolizirajo note. Dodali smo veliko oglasno tablo in se nasploh potrudili, da je šola sedaj prijetnejša in bolj domača.
Prav tako smo stavbo pregledali in zaščitili proti radonu. Radon je radioaktiven žlahtni plin. Ta nastaja iz radija v razpadnem nizu urana, ki je zelo razširjen element v zemeljski skorji, zato je tudi radon v različnih koncentracijah prisoten skoraj povsod. Plin se zadržuje v zaprtih prostorih, lahko so naravni, kot npr. kraške jame, lahko pa so tudi rudniški jaški ali stavbe. Čeprav sam ni nevaren, so škodljivi njegovi kratkotrajni razpadni produkti, gre za izotope polonija, bizmuta in svinca. Glavni mehanizem, ki pospešuje vstopanje radona v stavbo skozi razpoke in netesne stike sklopov, ki so v stiku s terenom, je nižji zračni tlak v notranjosti. Pogosto gre za posledice ogrevanja ali nepravilnega prezračevanja. Še posebej je stanje radona nevarno v zimskem času, ko prostore ogrevamo in jim manj zračimo. Z investicijo 2500 EUR smo uredili prezračevanje učilnice in sočasno s tem ustvarjamo nadtlak, kar preprečuje radonu vstop v prostore GŠ Ribnica.