Polno dogajanje v Glasbeni šoli Ribnica

Koncert učiteljev ter Glasbena šola v vrtcu Velike Lašče
6. 2. 2020
Interni nastop in zahvala Občini Velike Lašče
1. 2. 2020
 
Glasbena šola Ribnica je bila oktobra in novembra polna dogodkov in nastopov. Ob vseh manjših, razrednih nastopih, se je v teh mesecih odvilo tudi nekaj večjih nastopov. Tako je bil sredi oktobra izveden večji interni nastop, ki je poslušalcem postregel z 18 točkami sporeda, ki so jih odigrali učenci od 2. do 8. razreda. Večina točk je bila solistična, zadnja pa nam je postregla z violinskim sladokusjem. Za ogrevanje smo slišali zimzeleno »Oh, when the Saints…«, ki ji je sledilo nekaj lažjih točk učencev in učenk drugih in tretjih razredov. Slišali smo od otroških in mladinskih skladb do Gnessinovih etid in Schubertovega Valčka. Sledila je priredba zimzelene skladbe »Zemlja pleše« Mojmirja Sepeta in nekaj udarnih na harmoniko, kjer smo slišali Slakovo »Šmentano dekle« in Klavžarjevo »Nocoj ti bom na okence potrkal«. Konec je bil še posebej zanimiv, saj je violinski trio izvedel sonato izjemno plodovitega in skoraj premalo izvajanega klasicističnega mojstra Carla Dittersa von Dittersdorfa. Točke so pripravili Mirjana Zeljić Brnčič, Ksenija Abramović Grom, Kristina Jeke, Viktor Papež in Franc Malavašič, klavirsko spremljavo je igral Aleksander Oražem.
18.11. smo v naši glasbeni šoli gostili vrtec in za malčke pripravili zanimiv nastop, s katerim se jim je predstavila naša šola in inštrumenti. Skladbe so bile prilagojene starosti otrok, tako po zahtevnosti, kot dolžini, od inštrumentov pa so se predstavili flavta, violina, kitara, viola, tamburica, saksofon, harmonika, violončelo, trobenta, sledil pa je tudi godalni orkester. Lahko rečemo, da se je naša glasbena šola pokazala v lepi luči in otrokom iz vrtca odprla okno v svet glasbe. Kot se spodobi smo vrtcu kmalu vrnili obisk. 21.11. so se učenci naše šole in mentorji oglasili v vrtcu Ribnica, kjer so odigrali 15 točk nastopa. V raznih točkah so nastopili naši učenci, ki so igrali na tamburice, violine, citre, kitara, flavta, harmonika, violončelo, druge inštrumente. Nastop pa je otvoril godalni orkester, ki je malčkom v veselje odigral skladbo »Ringa raja«. Poudarek je bil na ljudskih in ponarodelih skladbah, ki jih otroci v vrtcu že poznajo. Upamo, da bodo mnogi od njih čez nekaj let obiskovali našo glasbeno šolo in predajali glasbeno kulturo naprej, nekim drugim vrtčevskim otrokom. Točke so izbrali in pripravili Andrej Štrekelj, Vanjo Tomc, Ciril Skebe, Danica kavrakova Žganjar, Ksenija Abramović Grom, Barbara Gričar, Emina Kuhar, Karmen Zidar Kos, Viktor Papež.
Na zadnji torek v mesecu novembru (26. 11.) je Glasbena šola Ribnica izvedla večji javni nastop in sicer Ljudski večer, na temo slovenskih pokrajin. Poudarek je bil na komornih skupinah, ki so izvajale ljudske skladbe vseh naših pokrajin in tako pričarale vso raznolikost naše domovine, ki se kaže tudi na glasbenem področju. Od Bele Krajine, Notranjske, Gorenjske, Koroške, Prekmurja do vseslovenskih ljudskih skladb in nato domače »od Ribnce do Rakitnice«. V slabi uri smo glasbeno zaobjeli vso Slovenijo. Nastop je bil zelo lepo sprejet, in zelo dobro pripravljen. Odločitev, da poudarimo trajne in ad hoc komorne skupine, ki delujejo na naši šoli, je bila zelo dobra in je izjemno popestrila nastop. Igrali so učenci vseh razredov, ki so svoje skladbe znali dobro prenesti na poslušalce, ki so jim domače viže vidno polepšale dan. Premalokrat se spomnimo in premalo cenimo našo domovino, včasih tudi v glasbenem smislu, zato je bil ta nastop zelo dobrodošel. Slišali smo lahko 17 točk, ki so bile vse dobro pripravljene. Nastop je organizirala Karmen Zidar Kos.