Hrvaška

 

Glasbena šola Ribnica in izkušnje na Hrvaškem: Glasbeno povezovanje skozi Erasmus+

V začetku meseca oktobra sem kot profesorica nauka o glasbi in tamburice na Glasbeni šoli Ribnica imela privilegij sodelovati v programu Erasmus+, ki omogoča izmenjavo izkušenj med izobraževalnimi ustanovami v Evropi. Moja pot me je vodila v nižjo in srednjo glasbeno šolo v Sesvetah, na Hrvaškem, natančneje Glazbena škola Zlatka Grgoševića Sesvete. Šola, ki jo vodi ravnateljica Ljerka Pašalić, se lahko pohvali z 575 učenci in dijaki. Zaposluje 97 učiteljev ter deluje na kar štirih lokacijah.

Erasmus+ je evropski program, ki spodbuja sodelovanje in mobilnost v izobraževanju, usposabljanju, mladinskem delu in športu. Namenjen je ustvarjanju mostov med kulturami ter izmenjavi znanja in izkušenj med različnimi evropskimi državami. Projekt mi je omogočil, da sem za en teden stopila izven okvirov svoje glasbene učilnice in okusila bogastvo raznolikosti glasbenega sveta. V uvodnem delu izobraževanja smo se posvetili primerjavi glasbenega izobraževanja na obeh straneh meje. Izmenjava idej in metodologij je bila osvežujoča, saj sem odkrila raznolike pristope k poučevanju glasbe. Hrvaški glasbeni kolegi iz Glazbene škole Zlatka Grgoševića so delili svoje izkušnje s poučevanjem, kar mi je odprlo nove perspektive pri oblikovanju učnih ur.
Ravnateljica Ljerka Pašalić in Emina Kuhar

Ravnateljica Ljerka Pašalić in Emina Kuhar

Učenci pri skupinskem pouku

Učenci pri skupinskem pouku

Prikaz skupinskega muziciranja na učni uri

Prikaz skupinskega muziciranja na učni uri

Ob zaključku izobraževanja se želim zahvaliti Glasbeni šoli Ribnica in ravnatelju Francu Malavašiču, ki sta omogočila izvedbo tega izjemnega Erasmus+ projekta. Hvaležna sem za pridobljene izkušnje, ki bodo nedvomno obogatile mojo pedagoško pot ter prispevale k dvigu kakovosti poučevanja. Vrnitev domov s kovčkom polnim novih idej, prijateljstev, glasbenih spoznanj in mentorstva profesorice Klare Šimičić je neprecenljiva. Izkušnja iz Erasmusa mi je omogočila, da še bolj cenim raznolikost glasbenega sveta ter da svoje znanje in navdih delim s svojimi učenci. Prepričana sem, da bodo plodovi te mednarodne izmenjave dolgoročno prispevali k razvoju glasbenega izobraževanja tudi na moji domači šoli, Glasbeni šoli Ribnica.

prof. Emina Kuhar