Srbija

 

Harmonika in Erasmus+ mobilnost v Srbiji

 
Zadnja izmed 10 mobilnosti v okviru Erasmus+ projekta Glasbene šole Ribnica je bila izvedena v Beogradu (Srbija). Prof. harmonike Franc Malavašič je 5 dni senčil (job shadowing) oz. prisostvoval pouku pri izjemno priznanem profesorju harmonike v Srbiji Miodragu Krstiću.
Miodrag z učencem

Miodrag z učencem

Miodrag je trenutno v tretjem letniku doktorskega študija v Kragujevcu. Skozi svojo glasbeno kariero je prejel veliko nagrad na različnih tekmovanjih. Prevaja in piše knjige v vezi s pedagogijo in metodiko poučevanja harmonike. Je redni član komisij na različnih mednarodnih in nacionalnih tekmovanjih. Prav tako je direktor Beograjskega festivala harmonike, ki vključuje harmonikarsko tekmovanje, različne masterclasse, predavanja in koncerte.

Namen mobilnosti je bil osvojiti in spoznati nove metode poučevanja harmonike, kako se spopadati z anksioznostjo pri nastopanju ter spoznati sistem v glasbenem šolstvu v Srbiji.
Miodrag pri delu z učencem

Miodrag pri delu z učencem

Tekom tedna sem, poleg poslušanja pouka pri Miodragu Krstiću, prisostvoval tudi pri pouku pri profesorici Danijeli Mešanović in profesorju Stefanu Đorđeviču. Danijela, poleg individualnega pouka, poučuje tudi harmonikarski orkester. Stefan pa poleg individualnega pouka, poučuje tudi predmet Komorna igra in Prima vista branje. Pri vseh profesorjih sem bil zelo lepo sprejet in vsi so bili več kot pripravljeni deliti svoje znanje.
Praktično vse glasbene šole v Beogradu imajo tudi srednješolske oddelke in tako imajo skoraj vsi profesorji učence iz nižjega, kot tudi nekaj učencev iz srednjega nivoja glasbene šole. Tudi dolžina pouka je nekoliko drugačna, kot v Sloveniji. Od prvega do tretjega razreda imajo pouk instrumenta 2x tedensko po 30 minut, od četrtega do šestega razreda pa 2x tedensko po 45 minut.

Kot piko na i mojemu in našemu projektu pa sem zadnji večer prisluhnil harmonikarskemu orkestru (sestavljenemu iz profesorjev harmonik iz različnih glasbenih šol v Beogradu), ki je s svojim premiernim nastopom obeležil Jubilej 60 letnice poučevanja harmonike na srednji šoli v Srbiji. Pred koncertom je bila predstavljena tudi knjiga "Put harmonike" (avtor Milica Rakić), ki opisuje razvoj harmonike v Srbiji in kako se je začela njena pot v sklopu izobraževanja na srednjih šolah.

Kot gostujoči dirigent, je nastopil prof. harmonike, tudi s slovenskimi koreninami, Janez Govednik.
Vaja harmonikarskega orkestra

Vaja harmonikarskega orkestra

Celotna Erasmus+ izkušnja je tako posebna, tako drugačna, da si želim, da bi jo vsi doživeli, saj skozi njo lahko občutiš moč in raznolikost znanja izven meja ter na drugi strani ceniš vse tisto dobro in kvalitetno izobraževanje, ki ga imamo tu pri nas, v Sloveniji.