Absolventski večer

Koncert ob dnevu učiteljev
25. 1. 2016
Vpis
18. 3. 2016

Absolventski večer

Glasbena šola Ribnica je 21.4. ponovno pripravila absolventski večer, koncert namenjen učencem, ki zaključujejo šolanje na glasbeni šoli. To vedno poseben dogodek. Lepo je videti učence, ki so leta dolgo prizadevno obiskovali šolo, kako uspešno zaključujejo šolanje. Včasih pozabimo kako velik je vložek v ta večerni koncert.

Glavna tema koncerta je bila retrospektiva glasbene poti od prvih korakov z inštrumentom do absolventskega nastopa. Zato je bil naslov » Od malih prstkov do velikih skladb«. Med nastopom je bila pri vsakem nastopajočim na steni bila projicirana njegova slika iz prvih let v glasbeni šoli ali celo pri nekaterih iz zgodnjega otroštva skupaj z inštrumentom. Čeprav dvorana ni bila polno zasedena, je bilo vzdušje izjemno in pozitivno. Vsi so vedeli, koliko so vložili v ta nastop.

Ne gre za samo pripravo koncerta, izbiro točk ipd. ; ta del je vedno naporen, vendar je samo najmanjši delček. V tem nastopu so združena leta dela, truda, požrtvovalnosti, samodiscipline, vseh udeleženih. Učencev, učiteljev in staršev.

Koliko lepih sončnih dni, ko so se sosedovi igrali na gugalnici ali »guncali afne« na dvorišču, drveli s kolesi…je otrok preživel z instrumentom v rokah? Koliko zimskih dni s sankami ali lenih večerov pred pečjo s knjigo ali celovečerno risanko je bilo zamenjanih za večno ponavljanje in vadenje skladb? Koliko ur so vložili učitelji v priprave primernih skladb in programov za vsakega od teh učencev posebej? Kolikokrat so starši vozili otroke v šolo, jih spodbujali in včasih silili v vadenje in igranje instrumenta. To ni lahko delo. Za nikogar.

Temu primerni so bili iskreni in gromki aplavzi po vsaki točki, ki jih bilo kar 21. Organizacijo nastopa sta prevzeli in odlični izpeljali Danica Kavrakova Žganjar in Barbara Gorše, zaključno noto pa je dala ravnateljica Majda Kokošinek, ki je nagovorila prisotne, jih pohvalila in jim zaželela veliko sreče in uspehov tako na glasbeni poti, kot pri nadaljnjem izobraževanju.

Še za konec, glasbena šola ni nek nebodigatreba, katerega edini namen je popoldansko varstvo otrok. Glasbena šola ne uči samo igranja na glasbila ali petja. Glasbena šola da otrokom veliko, veliko več. Disciplino, samozavest, voljo, prepričanje vase. Same pozitivne, močne, trdne lastnosti. To so dejavniki o katerih bi morali premisliti prav vsi starši in druge pristojne lokalne in državne institucije.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja