…lepše od Urške bilo ni nobene…

Koncert solistov in komornih skupin ob 200 letnici glasbenega šolstva v Sloveniji
10. 5. 2017
15. Mednarodno tekmovanje pihalnih inštrumentov v Požarevcu
13. 5. 2018

…lepše od Urške bilo ni nobene…

Glasbena šola Ribnica je v sodelovanju z Osnovno šolo dr. Franceta Prešerna ob slovenskem kulturnem prazniku pripravila proslova z naslovom … lepše od Urške bilo ni nobene … 6. februarja se je dvorana športnega centra spremenila v prizorišče stare Ljubljane iz Prešernovega časa na eni strani in današnjega mesta z zidovi, prekritimi z grafiti, kjer se zabavajo mladi, na drugi strani. Obe prizorišči je povezovala Urška, prevzetna deklica iz Prešernovega Povodnega moža, in Urška, ki jo je z literarno predelavo ustvaril sodobni pesnik, dramatik, prevajalec in igralec Andrej Rozman Roza. Vso predstavo so se verzi obeh pesnikov prepletali z glasbo, ki so jo z velikim občutkom izvajale učenke glasbene šole in člani osnovnošolskega benda. Prava paša za oči so bili plesalci valčka, deklice v prelepih dolgih oblekah in dečki v elegantni črno-beli kombinaciji, ki so v spremljavi Offenbachove Barkarole preplesali celotnega Povodnega moža. Za glasbeno podlago so poskrbele učenke: Taja Bratovž (flavta), Sofija Zoja Vlahov (violina), Zala Lovšin (viola), Ema Marija Korošec (violončelo) in Ema Štupica (klavir) pod mentorstvom profesorice Barbare Gorše.

Proslava je zahtevala veliko vaje, tako v smislu interpretacije besedil kot tudi v plesu in glasbi. Za naše učenke je bil to še poseben izziv, saj so nastopile v zanimivi komorni zasedbi – godalnemu kvintetu, kjer je vlogo vodilne violine prevzela flavta. Izziv so odlično izpeljale, kar je seveda delo tudi njihovih mentoric prof. Barbare Gorše, prof. Ksenije Abramovič Grom, prof. Danice Kavrakove Žgajnar in prof. Mirjane Zeljić Brnčič.

Osnovni šoli dr. Franceta Prešerna se zahvaljujemo za povabilo in sodelovanje pri praznovanju za nas kulturnike tako pomembnega praznika.

 

A.G. in B.G.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja